پدافند زیستی مجموعه اقدامات شامل رصد و پایش تهدیدات زیستی و هشدار سریع، آشکار سازی و تشخیص، تریاژ، تخلیه و درمان، بهداشت و پیشگیری، قرنطینه و محدودسازی، بازیابی و حذف منابع آلوده، بازتوانی و بازسازی، مدیریت افکار عمومی در برابر تهدیدات زیستی است.
تهدیدات زیستی در زمان صلح با هدف آسیب رساندن به زیرساختهای اقتصادی، از بین رفتن امنیت بهداشتی و غذایی، ایجاد ترس و وحشت در جامعه، ایجاد بازار فروش محصولات دارویی و مواد مبارزه با آفات و بیماریهای کشورهای غربی، آسیب پذیر نشان دادن کشور در مواجهه با بحرانها و ایجاد تنشهای سیاسی و اجتماعی در جامعه، آسیب رساندن به سلامت عمومی جامعه، تحمیل هزینههای سنگین مقابله با آفات و بیماریها و تضعیف جایگاه بهداشت و سلامت کشور در میان جوامع بین المللی میباشد.
در زمان جنگ نیز تهدیدات زیستی با هدف فشار به دولت برای تسلیم شدن، خدشه دار نمودن چهره مقتدر نیروها، قتل عام مردم و از بین بردن نیروها، کاهش توان و آمادگی نیروهای رزم و پشتیبانی، ایجاد غافلگیری و وارد نمودن ضربه نظامی و ابجاد و حشت عمومی انجام میگیرد.
در زمینه پدافند زیستی دولتها باید از آخرین پیشرفتها و تحولات تسلیحات زیستی مطلع باشند حتی آنها باید از سیستم تولید توزیع و مصرف مواد غذایی و فراوردههای خوراکی به خاطر آنچه که در حوزه محصولات کشاورزی، فراوردههای دامی و صنایع تبدیلی بحث میشود و ذیل عنوان آگرو تروریسم قرار میگیرد کاملا آگاه باشند.
واقعیت این است که برای پیشبرد اقدامات تدافعی در مقابل تهدیدات تروریستی هم افزایی سازمانها و نهادهای متعددی از جمله نهادهای امنیتی و حفاظتی، سازمانهای نظامی، وزارتخانههای بهداشت و کشاورزی، پلیس، شهرداریها و سازمانهای تابعه، مراکز تحقیقاتی و مطالعاتی مورد نیاز است.